söndag 14 augusti 2011

♥ Början till den stora förvandlingen ♥

Att blogga om vår köksrenovering skulle kunna bli hur stort som helst... Men jag gör det enkelt för mig och skriver om det i bilder, steg för steg.

... och eftersom vi inte var så smarta att vi tog någon snygg "FÖRE"-bild, så får vi skämmas över den bild som min svåger Dan tog när vi hade som stökigast dagarna innan. Detta är taget från matbordet, riktat mot öppningen till vardagsrummet.

 

Det första som plockades ner var TV´n från väggen vid matplatsen, samt den lilla hörnhyllan med kok- & bakböcker.

 

Martin lindade TV-sladd vid matbordet

 

Jag tog ett sista farväl av mina vackra orkidéer innan jag flyttade ut dem i vardagsrummet. Det brukar aldrig vara en bra idé att flytta på dessa fantastiska blommor, så jag ville ha en sista bild på den ståtliga vackring som vi fått av Sandra, Johan & Sixten ♥

 

Snart kunde Martin börja spackla!

 

Det visade sig att det skulle gå åt bra mycket mer spackel än vi räknat med på vår fula lilamålade tapetväv...

 

Vartefter jag packade ihop grejerna i våra skåp, kunde Martin börja riva ner den gamla inredningen...

 

Sparven satt i skåpen och hejade på :)

 

Vi hittade en del intressanta små lösningar genom rivningen. Bland annat detta eluttag mitt i skafferiet (längst upp i bild)!


Jag vet inte riktigt hur de tänkte när de byggde huset och satte in en garderob i hallen rakt in genom köksväggen? Detta genererade i 60 cm outnyttjad vägg i köket mellan skafferiet och städskåpet...

 

Den var i alla fall snart ett minne blott!


... och med lite nya reglar och gipsskivor så blev väggen som ny!


Och så lite mera spackel!

 

Sparven gick omkring och kikade på alla spännande grejer överallt. Vi såg att hon undrade vad vi höll på med egentligen? Hade vi blivit helt galna som slet ut skåp efter skåp i köket?!

 

Jag packade kartong efter kartong...

 

... och Martin rev & spacklade! Här hade han fått bort allt gammalt kakel från väggen. Det var den dagen då Sparven och jag valde att inte vara hemma, eftersom vi inte ville riskera att hon skar sig på någon trasig kakelskärva. Men vi glömde säga till pappa Martin att han skulle ha skor på sig! När vi kom hem igen hade han skurit sig illa i foten och lindat den med hushållspapper och maskeringstejp. För VAR hade jag packat ner alla plåstergrejer bland alla 15 kartongerna?


Hur som helst... Foten behövde åtminstone inte sys. Och när spisen åkte ut, åkte den lilla söta kokplattan in :) Det var ju inte varje gång vi startade grillen för att äta lunch.

 

Sparven gillar korv, så det var inga problem för henne att maten blev lite enklare för ett par veckor ;) Det har blivit en hel del grillat och hämtmat under den här tiden.

 

Under tiden som Mamma Mia var barnvakt åt sin egen dotter, så blev Martin väldigt duktig på att spackla och slipa :)


Efter en välbehövlig paus...


... kunde vi köra det gamla köket till tippen ...

 

... slita loss den gamla diskbänken ...

 

... Sparven ville självklart hjälpa till ...

 

... och TOMT blev det!


Snart kunde Martin börja måla väggarna och lägga det nya vackra golvet! :)


Sparven hjälpte till som vanligt...


... och godkände golvet genom att provligga lite på det :)


Man blir väldigt trött av att renovera, ibland behövdes det vilostunder!


När golvet låg på plats och var övertäckt med papp, kunde vi hämta den nya inredningen hos Kvik!


Nu var det bara att börja skruva ihop lådor!


Sparven & jag vågade faktiskt lämna pappa Martin ensam i ett par timmar en dag, eftersom Sparven skulle få sin försenade 1½-års vaccination på BVC. Hon är magisk när det kommer till sprutor, så det gick som en dans även den här gången :)


Efteråt fick vi leka en stund i väntrummet, eftersom vi inte visste om hon skulle reagera allergiskt mot den lilla mängden ägg som finns i sprutan. Det gjorde hon inte förstås, eftersom hon kan äta pannkaka och sockerkaka utan problem. Men hon fick en chans att visa de andra barnen hur man tömmer alla köksskåp på grejer! :) "Pappa borrar" var för övrigt det första hon berättade för Camilla på BVC.


Hemma i vårt kök började Martin få ordning på kartongerna.


"Pappa, kan du inte läsa med mig istället?"


♥ Kram ♥
Det märktes att Sparven började sakna sin pappa, trots att han faktiskt var hemma med oss!


Efter ett besök av elektrikern Patrik, hade vi plötsligt skåp med belysning :)


Sparven hjälpte till med skruvandet...


"Pappa, där kan du skruva också!"


Så kom ugnen på plats...


... ungefär samtidigt som kylen, frysen och det nya fina skafferiet!


Det var ungefär vid den här tidpunkten vi fick besök av Sparvens fina faster Louise och hennes fina Susanne! Mitt i kaoset bjöd vi på grillmiddag med ugnspotatis! :)


Sparven fick till sin lycka spela ett roligt & färgglatt spel på Susannes fina mobil!


Och grannhunden Diesel smet igenom staketet och överraskade en glad Sparv!


Vi passade på att ta en paus i kökskaoset och vinkade av tjejerna på Arlanda...


Sparven & Vovven tittade på flygplan och åt en kanelbulle, något som alltid ska finnas i vår nya stora frys hädanefter! ;)


Samma kväll kom lådfronterna på plats!
Tyvärr fick vi fel handtag, så vi väntar fortfarande på de rätta...


Men kryddorna hamnade i sin egen smarta låda!


Eftersom vi fortfarande inte fått bänkskivan, fick en lång kartong tjäna som arbetsbänk så länge :)


Jag passade på att vitmåla vårt 13 år gamla köksbord i furu. Det är helt perfekt i storlek för vårt lilla kök, så det fick en ny chans i ny skepnad!


Vi hittade två nya kompisar till köket i form av vattenkokaren i retro design från OBH Nordica och kaffebryggaren med timer från Krups. Helt underbart att vakna till doften av nybryggt kaffe på morgonen! Vår gamla kaffe/espressobryggare från Krups har hållt i över tio år, så den fick pensioneras nu. Den gamla vattenkokaren var inte så gammal, men det visade sig att den inte riktigt gillade ett fall från altanbordet rakt ner i altanen...


 Och så kom det lite skåp och dörrar kring kylen och frysen också... Ovanpå ugnen har vi temporärt lagt en överbliven laminatskiva, eftersom bänkskivorna inte kommer förrän om drygt en vecka...


Och även till andra sidan löste vi det med en lång laminatskiva, så vi har åtminstone en arbetsyta :) Vi har ju faktiskt dessutom både ugn och diskmaskin, så vi behöver inte diska för hand i badkaret längre! Men vi längtar efter bänkskivor, handtag, diskho, blandare med vattenkran, spishäll och fläktkåpa!


Men nu börjar det ju i alla fall likna ett kök!


Vi är galet nöjda med tapeterna, vars bladmönster är i exakt samma nyans som målarfärgen på övriga väggar! :)


Sparven springer mest bara omkring och myser i sin nya coola One-Piece-overall från H&M och tycker att det blir finare i köket för varje dag ;)


Jag återkommer med mer fix... Vi ska ordna lite lister, karmar, socklar och foder... Fläktnissarna ska få stänga in fläktröret osv.. Men jag tycker att skillnaden är enorm redan nu!


Kramelurer
Mia

3 kommentarer:

  1. Herre gud, vad fint! Och jisses vad duktiga ni är! Ser fram emot slutresultatet. Kanske kommer jag och Vanja äntligen och hälsar på och snor några av de frestande bullarna snart. ;-)
    Fortsatt lycka till!
    Kramkram /Annelie

    SvaraRadera
  2. Vad ni har jobbat! Och vad kul att se förvandlingen, det blir ju superfint! =) Ge Martin en klapp på huvudet från mig och säg att han är duktig ;) Kramisar <3

    SvaraRadera
  3. Håller med Ingela! Ni jobbar på hårt, men det blir otroligt fint måste jag säga! Hoppas att vi får komma förbi sen och hälsa på och se det nya fina köket på riktigt :) kramar :)

    SvaraRadera