tisdag 29 november 2011

♥ 2-årskalas i dagarna 2 ♥

Det var inte direkt glada leenden och solsken i blick på Sparven när hon vaknade på sin födelsedag i lördags... Det var ett riktigt ilsket 2-årshumör hon bjöd på fram till lunch, trots att hennes pappa och farmor gjorde sitt bästa för att underhålla henne medan mamma Mia byggde födelsedagstårta. När Sparven sedan upptäckte att det vankades både bullar, kakor och tårta, så vägrade hon förstås att äta lunch och valde istället att sova i två timmar...

Hon vaknade på mycket bättre humör, så vi gjorde oss fina och lekte en stund med Mamma Mias gamla dockhus, vilket vi letat fram från vinden dagen till ära :)

Det blev en väldigt uppskattad bonuspresent på födelsedagen, hon tycker verkligen om att pyssla med de små dockorna och möblerna!

Nappen och snuttefilten spelade en viktig roll när mamma Mia och pappa Martin behövde fixa klart det sista innan kalaset...

... men snart kom de första gästerna med de första presenterna. Då åkte nappen ur eftersom man måste kunna låta som kossan när man leker ;)

Födelsedagsmys hos farfar ♥

Sen blev det dags att blåsa ut tårtljuset!

Tårtans utseende blev inte riktigt som mamma Mia hade tänkt sig. Kaveln (& jag) blev osams med sockerpastan som skulle täcka även runtom, så det blev en hybridtårta med grädde på sidorna istället ;) Men det blev en riktigt god tårta med totalt 7 lager av hemkokt vaniljkräm, hemgjord chokladmousse, rårörda hallon och massor av grädde.

Mamma Mias hembakta syltkakor och kanelbullar

(Bullarna blev för övrigt omnämnda i Sixtens mammas blogg efter barnkalaset på söndagen :) Citat: "Världens godaste bullar hade kalasmamman dessutom gjort. Heeelt otroliga t.o.m och då är jag själv duktig på just bullar, men de var överlägsna. :-)"

TACK fina Sandra! Vad glad jag blev!)

Kusin Ellen fick hjälpa till att öppna presenter :)

Senare på kvällen kom fler gäster och då bjöd vi på middag i både kök & vardagsrum. Sparvens farmor hade stått halva dagen innan och lagat köttgryta och den räckte precis till alla 13 personer som var hungriga :)

Det var en väldigt trött Sparv som gick och la sig på kvällen efter det stora kalaset. Hon fick massor av roliga & fina presenter från familj, släkt & vänner. Hon åt bullar, kakor & tårta, hon stannade uppe alldeles för sent och somnade till slut med ett stort leende på läpparna :) TACK till alla som var med och firade hennes 2-årsdag!

På söndagen var det dags för kalas nummer två för 2-åringen :) Tårtan, bullarna och kakorna som blev över från gårdagen skulle räcka gott och väl till Sparvens söta små kompisar med föräldrar, så den planerade förmiddagsbakningen behövdes alltså inte. Jag hann faktiskt till och med ta en kort middagsvila på soffan för att ladda energi ;)

Sparven tycker om ballonger, så vi hade bl.a. lagt Pippi-ballonger i de "goodiebags" som hennes kompisar fick med sig hem :)

Söta Sixten tycker att det är roligast när man släpper ut luften ur ballongen ;)

Fina Isak läste Sparvens traktorbok :)

Godingen Milian är en hungrig liten godisgroda och tyckte om både tårtan, kakan, bullen och äpplet som han sedan knyckte från fruktfatet ;)

Det var fullt ös i två timmar med fyra barn och 7 vuxna.. Det kändes som fler timmar och fler barn, måste jag säga ;) Och Sparven var helt färdig när alla gått hem, hon satt länge hos sin pappa och bara vilade innan middagen ♥

Jag vill verkligen säga tack till alla som varit med och uppvaktat vår stora lilla tjej på olika sätt. Vi har totalt missat 1:a advent med ljus, julstämning och pyntning mitt i allt 2-årskalasande och idag är jag hemma igen med en väldigt förkyld & hostig liten tjej. Jag är riktigt less på bacillcirkusen men är samtidigt tacksam för att hon har en massa nya leksaker att leka med efter helgens båda kalas. Just nu är det Briotåget som går varmt på banan som vi byggt i vardagsrummet :)

Kramelurer
Mia

lördag 19 november 2011

♥ Rosor på kinden & solsken i blick ♥

Vi har en sjukling här hemma sedan några dagar tillbaka... Sparven kom hem från dagis i onsdags med hög feber, rosiga kinder och blanka ögon. Och det har inte varit någon "berg-och-dalbane-feber" den här gången. Nej nej. Tempen kröp upp över 40-strecket och höll sig kvar mellan 40 och 41 i nästan tre dygn, trots febernedsättande... Sedan gjorde den en rejäl dipp ner till 37,5 i eftermiddags, för att sedan åter igen stiga till kvällen.
Hon har oftast varit pigg och glad, trots den höga febern...

... men stundvis har hon verkligen visat att hon är hängig,
då hon suttit framför TV´n med trötta ögon ♥

Det har även märkts på aptiten, vilket gör att man som förälder till slut lockar med alla möjliga godsaker för att få den lilla sjuklingen att äta...

... vad som helst faktiskt! Här är Sparvens första möte med en "Mums Mums", samtidigt som vi tittade på hur Anna Skipper läxade upp en gottegris i "Du är vad du äter" ;)

En lätt kraftansträngning bakom nappen för att le mot mamma Mia ♥

Jag hoppas att hon vaknar utan feber imorgon bitti, annars får det lov att bli ett besök hos helgdoktorn.

Kramelurer
Mia

söndag 13 november 2011

♥ Ett godistroll med passion för lakrits & choklad ♥

Det har nog inte undgått någon att jag är lite av ett godistroll och att den största godispassionen är lakrits. Söt eller salt spelar egentligen ingen roll - det är en humörfråga ;) - men det måste vara kvalitetslakrits! Därför blev jag ju överlycklig när min favorit-lakrits-tillverkare Panda plötsligt hade två nya påsar i sitt sortiment! Två olika lakritsmix som dessutom är helt fria från både jordnötter, mandel och nötter :)

*lycka*

I den här fina rosa påsen finns bla de rosa kulorna med mjölkchoklad inuti, hårt lakritsskal utanpå och en svag aning av jordgubbar.. Galet gott!


Den här påsen är favoriten just nu! Den mjuka lakritsen med vaniljsmak är som att äta en lakritspuck i godisform! Men det är den röda jordgubbslakritsen som försvinner först :)


För några år sedan lyckades jag komma över en förpackning Lakritsfudge från Fazer. Rent gudomligt... Sedan dess kan jag inte äta Käck/Kick. Men jag kan inte hitta Fazer´s fudge någonstans heller, ni får gärna hojta till om ni ser den någonstans! :)

Har ni förresten provat att blanda choklad och lakrits någon gång? Kladdkaka med lakritssmak är bara hur gott som helst! Men nästa gång jag får tillfälle, ska jag prova denna:


Jag måste ju hitta något tillfälle för det väldigt snart, känner jag ;)

Kramelurer
Mia

lördag 12 november 2011

♥ Utvecklingsfeber & Tjejmys med lördagsgodis ♥

Efter en natt med mardrömmar vaknade Sparven pigg och glad idag. Ingen feber. Ingen förkylning som brutit ut... Ibland undrar jag om hon kan få feber pga utveckling? För bara de senaste dagarna har hon börjat prata i sammanhängande meningar, hon uttalar "R:en" som de ska låta och hon har fått ett mycket tydligare uttal i sina ord...

När hon inte skenar iväg i sitt charmigt bubblande Sparvbabbel förstås ;)

Pappa Martin tog övernattningsväskan med sig i morse när han flög iväg på jobb och kommer hem imorgon igen... och eftersom mamma Mia fortfarande är ordentligt förkylningshängig, så fortsatte Sparven & jag kureringen hemma i sjuksoffan. Men man kan inte ha lördagsmys utan lördagsgodis! Så vi tog oss en liten utflykt till ICA, eftersom vi dessutom var i desperat behov av frisk luft!

"Mamma, vad har vi handlat idag?"

"Mhmm! SIPS! Få Enina maka?"

"Hm, jag tycker ju egentligen inte om dill...
Men på chips är det ju jättegott!" ;)

"Hej mamma! Nu är jag här igen...
Vad blir det till middag?"

"Mhmm! Bagetti! Få Enina maka?"

Sparven gillar verkligen "bagetti & söttsås :)

Tjejigt lördagsmys i soffan med ostbågar, russin, jordgubbssaft och film!

Hjärtat, säger du till när du vill gå och sova? ♥

Nähä... :)

Nu gumman.. Nu är det dags att sova :)

Puss min söta lilla älskling!
Tack för en supermysig dag ♥

Kramelurer
Mia

fredag 11 november 2011

♥ Sunt förnuft & sura äpplen ♥

Vissa saker känner man liksom bara på sig... Vare sig det handlar om kvinnlig intuition eller helt vanligt sunt förnuft, man vet helt enkelt vad som ska hända. För det är klart att jag kände på mig att han inte skulle höra av sig, han som "lånade" en hundring av mig häromdagen... Även om en liten del av mig ville tro på ärligheten hos människor, så är det väl klart att jag visste det innerst inne. Det var ett litet surt äpple i livets stora äppelträd...
Men det kommer nya äpplen... och pengar... i livet ;)

Jag förstod ju också att jag skulle dela med mig av mina baciller till Sparven, det var bara en tidsfråga. Så när jag själv varit hemma från jobbet med feber, huvudvärk, ont i kroppen, tokförkyld och i stort sett sovit bort två hela dagar, vaknade också Sparven i morse med feber. Inga andra symtom, bara lite feber och extra trötta Sparvögon.

Så vi har haft en pyjamasdag idag, hemma i soffan framför TV´n :)

Det var en envis liten sjukling som sa:
"Nä mamma, Enina inte dåva dängen, Enina dåva dåffan"

Och när pappa Martin kom hem så bytte vi pyjamas
och myste lite mer i soffan ♥

Det var skönt att se att det åtminstone inte var något fel på Sparvens humör när hon busade med pappa i soffan :)

Kramelurer
Mia

♥ Tokförkyld, lite feber & helt borta ♥

Tack Linda E för att du delade texten på FB :)
Kramelurer
Mia

onsdag 9 november 2011

♥ Galet blåst eller barmhärtigt snäll? ♥

Igår råkade jag antingen ut för världens blåsning eller så gjorde jag en galet god gärning… Vi får se, det visar sig ;)


En kille gick omkring på Liljeholmstorget med en desperation som formligen gick att ta på… Han kom fram till mig, presenterade sig som Micke och frågade om jag kunde vara så snäll och lyssna på honom i två minuter utan att avfärda honom direkt? Han berättade att han var från Västerås på besök i Stockholm och hade samma morgon blivit bestulen på hela sin väska med plånbok, mobiltelefon och rubbet, då han somnat i tunnelbanetåget… Han hade gått omkring i nästan tre timmar och frågat folk om hjälp men alla hade bara gått förbi och skakat på huvudet. Polisen hade hjälpt honom att spärra kontokort & mobilabonnemang men de kunde inte hjälpa honom hem till Västerås.

Han behövde få ihop hundra kronor till en tågbiljett för att ta sig hem och han sa att han mådde dåligt av att behöva gå omkring och tigga... Kunde jag vara så snäll och hjälpa honom med pengar alternativt köpa en tågbiljett till Västerås? Han bedyrade att han skulle kontakta mig och betala tillbaka med ränta. Jag kunde ju tyvärr inte få något telefonnummer till honom eftersom hans telefon var stulen. Han såg välvårdad och frustrerat ärlig ut och jag hann tänka en stund på hur jag själv skulle agera i samma situation...?
Nåväl, han övertygade mig. Men att följa med honom till T-Centralen och köpa en tågbiljett hade jag varken tid eller lust till. Så jag hjälpte honom genom spärren i T-banan, skickade med en hundring och en lapp med mitt mobilnummer. Jag skickade även med de väl valda orden: "Om du blåser mig nu så ska du veta att du blåser en fattig småbarnsmamma som snart ska köpa julklappar åt sin dotter..." Och han log mot mig, tog mig i hand och sa: "Nej nej, jag lovar att jag hör av mig!"

Ja, för här är hon! Den förväntansfulla Sparven som har prickat för både docksäng, leklera och bondgårdsdjur i leksakskatalogen :)

Jag brukar inte vara blåögd och jag hoppas att jag inte var det den här gången heller… Jag vill gärna tro att man inte ljuger ihop en sådan historia för att tigga pengar. Jag vill gärna tro att det var sant. Samtidigt tänker jag inte ligga sömnlös om det visar sig att han inte hör av sig. Alla människor har ju inte förmånen att ha världens finaste man, världens sötaste syster med sambo och de snällaste föräldrarna i världshistorien! Personer som alla hade ställt upp och hämtat just MIG om jag hade blivit bestulen på alla mina tillhörigheter i Västerås! Så jag känner mig rik ändå - utan den hundringen ♥

Tack fina familjen!

Kramelurer
Mia

lördag 5 november 2011

♥ Ljus för kottar & Höstkaffe med besk eftersmak ♥

Vi har en årlig tradition att åka in till Skogskyrkogården på Alla Helgons Dag för att tända ljus. Hittills har vi i alla år tagit bilen men idag bestämde vi oss för att göra det till en heldagsutflykt för Sparven. Med buss, tåg och tunnelbana!

Det är en bit att promenera genom Skogskyrkogården. Sparven hade sovit en stund när vi kom fram och fortsatte gärna att åka i vagnen en stund till ♥

När vi kom fram till graven där Martins farmor & farfar vilar, pekade Sparven på det brinnande ljuset och sa: "Titta! Lus åsså!" Vi visste ju att hennes farfar redan varit där en dag innan och hans ljus brann fortfarande så fint i lyktan!

Vi försökte förklara för Sparven att vi tände ljusen för pappas farmor & farfar och för våra andra kära som nu bor i himlen. Då berättade hon snusförnuftigt: "Å för kottarna åsså"...

... för det var ju faktiskt kottar i kransen! :) Den blå lyktan som vi ställde dit, lyste med ett vackert blått sken när vi gick därifrån.

Sparven piggnade till av den friska höstluften...

... och ville promenera själv tillbaka genom hela den långa Skogskyrkogården!

Vid en grav stannade hon till och funderade lite. Vi trodde att hon kanske var lite tagen av alla ljus och intryck. Men så sa hon plötsligt glatt:

"Vovve!"


Vi bestämde oss för att undvika trängseln på T-banan vid Skogskyrkogården och började promenera i riktning mot Globen. Då passerade vi Gamla Enskede Bageri som lockade med kaffedoft och nybakta bullar :)

Efter att i stort sett ha blivit utkastade från caféet med orden "Det kanske börjar bli dags att fundera på att dricka upp kaffet nu, för vi stänger..." så bestämde vi oss för att fortsätta vår härliga höstpromenad mot Globen.

Utanför Globen höll de på att hänga upp julbelysningen!

Det är alltid lika roligt att åka tunnelbana!
Sparven sjöng "Isse Visse Piddel" för alla på tåget :)

I väntan på pendeltåget hem. Tack älskade lilla Sparv för att du har varit så go och glad hela dagen idag

Kramelurer
Mia